Friesland Cup afvaardiging LTC IJlst snelt naar overtuigende triomf (2-8)

Menaam – Het IJlster Friesland Cupteam is de eerste wedstrijd in de B-poule uitstekend uit de startblokken geschoten. De witte Azurris van non-playing captain Susanne Slot wonnen op het kunstgras van Menaam verrassend gemakkelijk van TV Schatzenburg. Na een dag bikkelen prijkte er een 2-8 zege op het scorebord en daarmee zetten de IJlsters de toon voor de partij tegen favoriet TV Galefjild later dit jaar.

Vooraf leken de papieren allesbehalve gunstig. Kopman Jesper Nederhoed haakte vanwege een enkelblessure af en Susanne Slot is in blijde verwachting. Daarmee schoof alles een plaatsje door en werd Yvar Nederhoed de nummer 1 en Johan Steenbeek de tweede enkelspeler. Naast beide spelers completeerden debutant Abe de Boer en de pas veertienjarige Iris Zijsling de brigade die verder bestond uit Erna Kaptein, Anne Bakker, Japke Postma en Nard Postma.

Na de enkelspelen was de stand nog in evenwicht. Yvar Nederhoed leek een zekere overwinnining op zak te hebben, maar de 17-jarige RSG-scholier miste een paar kardinale ballen en kwam die klap in drie sets niet meer te boven. Johan Steenbeek tenniste zich freewheelend naar een prima triomf. De snelle Steenbeek gaf zijn opponent in twee sets weinig kans.

Iedereen keek uit naar het debuut van Iris Zijsling. Het jeugdlid tenniste frank en vrij, maar moest het in drie sets op vastheid afleggen. Erna Kaptein speelde een tactisch uitgekookt spel en wist in drie sets haar partij in winst om te zetten.

De beide herendubbels met Nard Postma/Yvar Nederhoed en Abe de Boer/Johan Steenbeek wonnen in tweede sets en datzelfde presteerden Iris Zijsling met de magistraal coachende Japke Postma aan haar zijde. Anne Bakker tezamen met Erna Kaptein gaven tenslotte de genadeklap.Daardoor waren de gasten al zeker van de eindzege en gaven de beide mixen Japke Postma/ Nard Postma en Anne Bakker/Abe de Boer de zege nog meer glans.

De IJlsters spelen nu op 10 september op het eigen rode gruis tegen TV Galefjild. De winnaar verschaft zich een uitstekende uitgangspositie om promotie af te dwingen naar de A3-poule waarin de Kypmantsjes niet zouden misstaan. Mits de gehele ploeg op volle oorlogssterkte is, heeft de equipe van Susanne Slot een goede kans om thuis het glas te heffen.